SIGNA UN VOT

Preguntes freqüents



Aquí trobareu l’apartat de preguntes i respostes que ens estan fent des que el dia 22 de maig es va presentar als mitjans la campanya Eines per a l’Estat i, més específicament, Signa un vot per la independència. Conforme vagin arribant noves preguntes que siguin d’interès general ampliarem la secció amb les respostes.
Si no trobeu aquí les respostes que busqueu podeu enviar un correu a info.signa@assemblea.cat
  • Quan puc votar?
    A partir de l’1 i 2 de juny del 2013 l’ANC va començar la campanya de recollida de drets de petició a les zones del Barcelonès, el Maresme, el Vallès Occidental, el Vallès Oriental, Girona, la Selva i l’Empordà mitjançant les seves assemblees territorials. Des de mitjan octubre ja es pot exercir aquest dret arreu de Catalunya.
  • Com sabré on hi ha una mesa disponible on anar a votar?
    A través de l’adreça http://signa.assemblea.cat Les assemblees territorials també fan servir les seves eines habituals de comunicació per fer públic quan obren el període per exercir el dret de petició i on estaran instal·lades les meses. La informació també es farà circular mitjançant la pàgina de Facebook de Signa un vot  i el seu compte de twiter @Signaunvot
  • Com es vota?
    Aquest és un procés que s’ha de fer, des d’un punt de vista, legal, amb cura extrema. Per tant, totes les persones que vulguin exercir el seu dret de petició només ho poden fer als punts habilitats a tal efecte. Les persones que vulguin votar hauran de presentar el seu carent d’identitat o passaport; signar amb bolígraf i tot seguit introduiran davant un apoderat o interventor de l’ANC la seva butlleta en una urna. El votant es quedarà amb un resguard que acreditarà que ja ha votat. Posteriorment s’aixecarà acta de les peticions recollides, es presentaran davant de notari i es dipositaran en un punt que, de moment, no es fa públic. Un sistema informàtic vetllarà perquè no hi hagi duplicitat en els vots i perquè totes les dades que constin siguin correctes. Aquest fitxer és estrictament confidencial i està protegit per la Llei de Protecció de Dades (LOPD).
  • Puc votar per internet?
    No es pot votar per internet, ni enviar el vot per correu electrònic, ni delegar en una altra persona perquè entregui físicament el teu vot en els punts de recollida atès que cal l’acreditació personal mitjançant DNI o passaport. L’ANC no ha trobat un mecanisme legalment vàlid que permeti fer servir el vot per correu electrònic. Tampoc és vàlid el vot per correu postal.
  • Em puc descarregar la butlleta de la web?
    A la web només hi pots trobar traduccions de la butlleta que no són vàlides per votar sino per aquelles persones que no entenen el català i volen saber que hi diu a la butlleta que signen.
  • Qui té dret a votar?
    Tots els ciutadans i ciutadanes majors de 16 anys i també els estrangers empadronats a Catalunya. Els estrangers no empadronats a Catalunya també poden fer-ho, el seu ´vot´es considera de suport a la campanya.
  • Puc votar amb el NIE? Sí, o amb la targeta de residència si ets resident. Els estrangers no residents poden votar amb el passaport i els ciutadans de la Unió Europea amb el Document d’Identificació.
  • Puc portar una fotocòpia?
    Només s’accepten documents originals.
  • Si el meu carnet d’identitat o passaport ha caducat, puc votar?
    Sí.
  • Quin codi postal haig de posar a la butlleta?
    El del teu municipi de residència.
  • Puc signar amb el canet de conduir o amb algun altre document identificatiu?
    No, només amb carnet d’identitat, NIE, passaport o document identificatiu de la UE. En la recollida de butlletes hem de verificar l’identitat i també la residència (no es dispossa d’un cens electoral), per tant necessitem un document on hi figuri l’adreça. Tampoc podem acceptar altres documents per evitar duplicitats de peticions.
  • Cal omplir totes les dades de la instància (butlleta)?
    Les dades imprescindibles són nom, cognoms, document identificatiu i codi postal. Els estrangers han d’afegir el país d’origen i els menors d’edat la data de naixament.
  • Puc omplir una instància amb un text diferent? 
    No si vols que es comptabilitzi en aquesta recollida de dret de petició. En fer-se una petició col·lectiva cal que totes les instàncies duguin el mateix redactat. D’aquesta manera tindrem més força ja que tots estarem reclamant el mateix.
  • Puc esmenar la instància?
    No si vols que es comptabilitzi en aquesta recollida de dret de petició. En fer-se una petició col·lectiva cal que totes les instàncies duguin el mateix redactat. D’aquesta manera tindrem més força ja que tots estarem reclamant el mateix.
  • Puc signar i entregar la instància a qualsevol persona?
    No. Només els apoderats estan legitimats per a recollir les instàncies. D’aquesta manera es dota de legitimitat al procés i es garanteix la cadena de custòdia de les instàncies.
  • Tinc doble nacionalitat. En quina condició signo?
    Si la doble nacionalitat és amb l’espanyola es signa amb l’espanyola i la residència és la determinada pel DNI o amb el certificat corresponent d’empadronament. Si la doble nacionalitat és amb altres és indiferent.
  • La residència que consta al meu carent d’identitat és diferent del lloc on visc, però dins de Catalunya. Quin codi postal indico?
    Mentre la teva residència sigui a Catalunya és indiferent, ja que el que compta és el cens global de votants. En una consulta es vota amb circumscripció única.
  • La residència que consta al meu carnet d’indentitat és fora de Catalunya, tot i que resideixo aquí i hi tinc dret de vot. Quin codi postal indico?
    Hauràs de mostrar el teu DNI i acreditar la teva residència a Catalunya mitjançant un certificat d’empadronament.
  • No vull mostrar el carnet d’identitat ni donar-ne el número.
    Cal respectar el procediment establert. De moment el DNI és un document vàlid. Si no es mostra l’original del carnet d’identitat no es pot exercir el dret de petició.
  • Per què cal que posi el número del carnet d’identitat i codi postal?
    El dret de petició és com la presentació d’una instància davant una administració pública. Es necessari demanar una sèrie de dades. En la instància es garanteix la confidencialitat de les dades i que només seran utilitzades per a la seva presentació al Parlament o bé a altres instàncies internacionals.
  • Cal posar l’adreça?
    No, ja que el dret de petició s’exercita amb caràcter col·lectiu.
  • Si signo em tindran identificat en una llista?
    Ara mateix ja es porten recollides moltes signatures, per tant, no cal patir per un llistat de gent controlada, ja que en som molts els que hem signat. En qualsevol cas, l’ANC és la dipositària de les signatures i es compromet a no usar les dades per cap altra finalitat que no sigui presentar-les al Parlament o a instàncies internacionals.
  • On anirà a parar la meva instància?
    L’ANC se’n responsabilitza i se’n fa dipositària. Els documents es guardaran en un lloc segur fins al dia que calgui dur-los al Parlament.
  • Si signo em podran retirar la pensió?
    No. Vostè pot exercir el seu dret de petició lliurement.
  • Si signo em faran més inspeccions d’hisenda?
    No. No pas més de les que ja fan ara.
  • L’euro per a què serveix? És un donatiu?
    Per a pagar les paperetes i finançar la campanya. És un donatiu.
  • És obligatori donar l’euro?
    No, és voluntari, però ajuda al finançament de la campanya.
  • Puc signar en altres llengües?
    Només en català, castellà i aranès (occità), atès que aquestes són les llengües oficials. La instància, però, estarà disponible en altres idiomes a títol informatiu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada